Reduktion af pattegrisedødelighed

Reduktion af pattegrisedødelighed - SEGES Projektsitet

Der er stor fokus på dødelighed i dansk svineproduktion. Dødelighed sidestilles med dyrevelfærd, og tal som 25.000 døde pattegrise om dagen ses som et etisk og dyrevelfærdsmæssigt problem, der trækker overskrifter som ’Dansk verdensrekord i døde pattegrise’ (Politiken). Danske svineproducenter har samtidigt et væsentligt økonomisk incitament i at hæve overlevelsen, og derved har alle en interesse i at sænke pattegrisedødeligheden. 

Der findes meget viden omkring, hvad der skal ske, hvis pattegrisedødeligheden skal sænkes. Det er dog stadig en udfordring at få denne viden fuldt implementeret i mange sobesætninger. Mange steder er manglen på rutiner og management stærk medvirkende til en uacceptabel dødelighed. Én af årsagerne til den manglende implementering er mangelfuld ledelse og dårlig kommunikation mellem leder og medarbejdere samt manglende opfølgning. Derfor er det relevant sætte fokus på ledelse og motivation i staldene samt at udvikle værktøjer, der enten kan bidrage til motivation eller til implementering af viden på staldgangen. 

Projektet består af 3 delaktiviteter: 

Delaktivitet 1: At udvikle værktøjer, som understøtter arbejdsplanlægning og gør viden let tilgængelig i stalden.

Delaktivitet 2: Indsamling af viden samt udvikling af model for reduktion af pattegrisedødelighed på besætningsniveau

Delaktivitet 3: Afprøvning af modeller for reduceret pattegrisedødelighed

Information om og viden fra kampagnen PattegriseLIV formidles via hjemmesiden www.pattegriseliv.dk og via PattegriseLIV's Facebookside. Se endvidere information om E-læringsforløb her: http://seges.edunext.co/courses/course-v1:SEGES+0001+PattegriseLIV_11_2015/about


© 2021 - SEGES Projektsitet